Je rozdíl mezi obyčejným, bio a omega vejcem?
Zajímalo nás, zda vejce prodávaná pod označením "omega", která stojí obvykle jednou tolik než ta obyčejná, jsou skutečně tím, za co se vydávají. Mají opravdu více omega-3-polynenasycených mastných kyselin? A jak jsou na tom biovejce ve srovnání s běžnými?
Nechali jsme proto otestovat obyčejná, bio a omega vejce od stejného distributora - společnosti Europotraviny.
Výsledek? Omega vejce skutečně odpovídala požadavkům.
Poměr mastných kyselin - omega 6 a omega 3 - byl 2,15:1, což je méně než povolená horní mez (3:1) pro tento druh vajec.
Také biovejce nedopadla vůbec špatně - 9,5:1. "Aby se pozitivní účinky omega-3 kyselin projevily, musí být poměr 10:1 nebo nižší. To tato biovejce splňují, takže je lze ze zdravotního hlediska doporučit," říká Kamila Míková z Ústavu chemie a analýzy potravin. "Nejde však o nikterak výjimečné hodnoty. I běžná vejce se obvykle pohybují v rozmezí od 6:1 až po 14:1."
