FORUM.OSVALECH.CZ

Diskuzní fórum Osvalech.cz

Espresso, Coffee, příslušenství

Recepty, kulinářské know-how do objemu i diety

Moderátoři: Cynik, Lifter675, Reno, melounek

Příspěvekod will » sob, 31 bře 2007, 09:10

Já vám to neberu...ale když přede mne postavíš pressíčko z mašiny a klasiscký instantní třeba nescafe co pije milion lidi...tak je to pro mě jasná volba....co do chuťi, vůně, a prožitku... espresso +cigareta.. má na mě blahodárný vliv :lol:
will
 
Příspěvky: 10
Registrován: stř, 14 úno 2007, 14:48

Příspěvekod Alena » sob, 31 bře 2007, 11:45

Já jsem teď dostala tento. Kafe to vaří ... no. Stejně záleží, co do toho člověk nasype za kafe. Ale je příjemný, že je to čerstvě namletý.. Jinak samozřejmě kávovar + 30 000 je daleko lepší. Tohle třeba vytvoří na můj vkus málo pěny. Ale prostě nadoma dobrý.
http://www.datart.cz/katalog/Espresso-A ... Check=true
Naposledy upravil Alena dne sob, 31 bře 2007, 11:58, celkově upraveno 1
Alena
 
Příspěvky: 605
Registrován: čtv, 22 pro 2005, 08:28

Příspěvekod Alena » sob, 31 bře 2007, 11:56

Strabo píše:Ja vam s tim strojkem nevim.... Kdyz byste meli zhodnotit klasicky kafe a preso nebo prekapavany, na stupnici 1-10, jak byste to porovnali? Pac kdyz si dam v kavarne preso v hrnku na 3 srknuti za 40,- prijde mi to jako uplne obycejny kafe, akorat 5x drazsi.


Nejlepší, když si všechny tyhle kafe naskládáš na stůl a začneš ochutnávat. Pak ten rozdíl jistojistě poznáš :). Chuťově ale samozřejmě strašlivě záleží na značce kafe a tam co člověk, to názor.
Můj přítel, ortodoxní nepič kafe, třeba presso snese, ale musím mu tam nalít hektolitr mlíka a dát aspoň tři kostky. Ale třeba ani překápko by už nepozřel, to mu přijde hnusný.
Alena
 
Příspěvky: 605
Registrován: čtv, 22 pro 2005, 08:28

Příspěvekod will » sob, 31 bře 2007, 20:43

Nejlepší, když si všechny tyhle kafe naskládáš na stůl a začneš ochutnávat. Pak ten rozdíl jistojistě poznáš :). Chuťově ale samozřejmě strašlivě záleží na značce kafe a tam co člověk, to názor.
[/quote]


Amen
will
 
Příspěvky: 10
Registrován: stř, 14 úno 2007, 14:48

Příspěvekod will » sob, 31 bře 2007, 20:49

dostal jsem tip na Mr. exlusive od lucaffe..má nějakej fanšmejkr zkušenost??
will
 
Příspěvky: 10
Registrován: stř, 14 úno 2007, 14:48

Příspěvekod elrubio » ned, 1 dub 2007, 20:10

Alena: nepič je takový hezký český novotvar :lol:
I am a Viking!

I'm from Iceland!
Uživatelský avatar
elrubio
 
Příspěvky: 63
Registrován: sob, 10 bře 2007, 18:56

Příspěvekod Prinz Eugen » pon, 2 dub 2007, 12:06

ty stroje za 5 uz udelaji dobry esspreso.. ten rozdil v stroji za 13 k je spis v kvalite a zivotnosti... moji rodice jsou presso fanatici uz od osumdesatych let a meli jsme tedy doma snad asi 20 presostroju vcetne oceloveho pakoveho (delal dobrou kavu ale posral se dost brzy)... a vetsinou nejzasadnejsi rozdil byl jen ten ze ty za 13 tycek vydrzely mnohem dele... ted maji nasi takovej co zmacknes cudlik on ti umele kavu udela a stary logr vyhodi do zasobniku... je to moc dobra vec.. stal kolem 15k a delaji si na nem, asi 10 kav denne a zatim je to rok a furt funguje.. ja mam preso za 5k taky automat a kavu dela dobrou.. jen mi nejspis do smrti nevydrzi :-)
Uživatelský avatar
Prinz Eugen
 
Příspěvky: 761
Registrován: pát, 9 pro 2005, 15:22

Příspěvekod melounek » pon, 2 dub 2007, 12:36

souhlas s princem, ta rowenta, o které jsem psal, dělá tak odhadem 30-50 káv denně a máme jí tady asi 5 let. Pomalu dosluhuje, otázkou zase je, jestli by její životnost neprodloužila nějaká, alespoň základní, údržba. Kluci z posilovny mají mnohem lepší stroj a asi před dvěma měsíci byl týden v údržbě.
Slova tohoto světa jsou příliš těžká pro ptáka, jenž nad oblaka vzlétá....
Uživatelský avatar
melounek
Guru
 
Příspěvky: 4152
Registrován: úte, 13 pro 2005, 15:19

Příspěvekod Ladka » úte, 3 dub 2007, 02:24

I kdyz mame kavovar, stejne si dojdu na ulici koupit capuccino large. .... ale na Manly (je to docela daleko) je nejlepsi coffee shop na svete a kupuju tam guatemala blend a to je zazitek.
Lepšia by bola žena ale tie nemasturbujú a neprednášajú.
Uživatelský avatar
Ladka
 
Příspěvky: 697
Registrován: úte, 24 říj 2006, 03:08

Příspěvekod Reno » pát, 7 srp 2009, 07:08

http://www.kopiluwak.cz/kopiluwak_kava.htm
pili jste to někdo? tzv. cibetkové kafe?
edit: postup výroby zde:
Obrázek
Reno
Site Admin
 
Příspěvky: 9915
Registrován: čtv, 8 pro 2005, 16:40

Příspěvekod Reno » pát, 7 srp 2009, 07:31

Toužíte-li ochutnat opravdu jedinečnou a prvotřídní kávu, uděláte nejlépe, když sáhnete po arabice Kopi Luwak. Tato v překladu ?cibetková káva? s cizokrajným názvem pochází z Indonesie. A na rozdíl od ostatních káv se nesbírá tradičně na plantážích, ani se nepraží zvláštním způsobem, věřte tomu nebo ne, hlavní zásluhu na její unikátní výrobě má malé cibetkovité zvířátko - ovíječ skvrnitý nebo-li ?cibetka?

Tento hojně rozšířený tvor se živí hmyzem, hlodavci, drobnými ptáky a tropickými plody. Avšak pouze na indonéských ostrovech Jáva, Sumatra a Sulawesi se z nepochopitelných důvodů živí také bobulemi kávovníku. Podle tamních domorodců si s naprostou přesností vybírá jen ty nejzralejší, které bez kousání pozře. Podstatnou zvláštností pro tuto kávu je pak fakt, že trávicí ústrojí ovíječe dokáže strávit jen slupku, a tak zrna samotná vyjdou z trávicího traktu neporušena.

A i přestože může původ této vynikající kávy působit nevábně, sběrači v pralesích celé dny pátrají po cibetčině trusu, z kterého vybírají kávová zrna. Ta se poté praží obvyklým způsobem. Jejich struktura se ovšem uvnitř trávicího traktu cibetky mění, zrno se stává křehčím, tvrdším a tmavším. Zrnka jsou nejprve důkladně očištěna a následně zpracována. Je nutné je osušit a odstranit další dvě vrstvy. Kávové zrno má totiž celkem čtyři obaly ? je to vnější slupka, dřeň, pergamen a stříbrná slupka. První dvě jsou odstraněny již v těle cibetky během procesu trávení, třetí vrstva se odstraňuje před pražením a čtvrtá až během pražení. Odborníci se shodují, že v zrnech probíhá chemický proces v důsledku pronikání žaludečních šťáv a kyselin z cibetčina žaludku. I vědci z Ontaria se přiklánějí k tomuto názoru, že dochází k určitému druhu fermentace, která je způsobena enzymy a bakteriemi. Proteiny se rozpadají na aminokyseliny a malé molekuly, z kávy se vytrácí některé hořké látky a tím vzniká při pražení naprosto originální chuť.

Na trh tuto kávu uvedla poprvé rodina Widjajů z Jakarty na počátku 19. století. Darmawan Widjaja, jeden z potomků slavné rodiny, vzpomíná, jak ve 30. letech jeho rodina prodávala vzácná kávová zrna bohatým holandským úředníkům. Deset kilogramů také pravidelně dodávali čínskému obchodu, který působil v severní části Jakarty již od roku 1878.

Výrobci se pokoušeli odchovat cibetku pro velkovýrobu. To se ale nezdařilo. Cibetka se plody kávovníku v zajetí odmítla živit. Proto se vyrobí pouhých 250 - 400 kilogramů Kopi Luwak ročně! Od tohoto malého množství se naopak odvíjí velmi vysoká cena, která se pohybuje za hranicí 1000 dolarů (přibližně 17 tisíc korun) za kilogram kávy. Velké množství končí v Japonsku a USA, kde se jeden šálek prodává okolo 50 dolarů (cca 850 Kč).

A jak vlastně chutná tato netradiční káva? Její chuť mnozí popisují jako silně kořeněnou, ovšem s lehkou a příjemnou příchutí karamelu a čokolády, druzí přirovnávají chuť k likéru podobajícímu se divokému koření a pomerančové marmeládě s chutí rebarbory. Pravdu můžete posoudit sami. V současné době totiž lze již tuto netradiční kávu zakoupit i v České republice, cena se v naší zemi pohybuje okolo 2400 Kč za 100 gramů. A tak nezbývá než popřát klidný a ničím nerušený zážitek...
Reno
Site Admin
 
Příspěvky: 9915
Registrován: čtv, 8 pro 2005, 16:40

Příspěvekod Reno » sob, 7 lis 2009, 18:30

Měl jsem kopi luwak. V Brně je nová kavárna Kopi Luwak, vedle M-paláce v pasáži u toho elektra. Za jedno kafíčko si tam účtují 390 káčé, ale prodávají také 50 gramů této lahůdky za cca 600 korun, což je asi 150 korun za jedno kafe. Je to kurva dost, ale zvědavost zvítězila.
Takže - první zkušenost je podobná jako s koksem, i tam se říká, že napoprvé člověk sotva co pozná. Poprvé jsem si usrknul, říkám - obyčejný kafe. Ale pak mně zarazilo, že po tom nezůstává vůbec hořká pachuť v puse,
celkově je to takové jemnější. Vůbec mně po tom nepálila žáha, jak se mi to většinou stává. Opravdovým kávovým gurmánům doporučuju, je to zážitek, který by se měl zažít...
btw. tady mají libru kopi luwak za cca 160 USD, tzn. zmiňovaných 50 gramů lze pořídit za 300 korun...
http://www.indonesiangrocery.com/shop/i ... roductId=1
Reno
Site Admin
 
Příspěvky: 9915
Registrován: čtv, 8 pro 2005, 16:40

Příspěvekod Lear » pon, 9 lis 2009, 14:13

Musím vyzkoušet.. Vždy jsem si říkal, že je to jen nějaký snobský hype, ale když říkáš, že rozdíl je znát..
Není důležité, aby jeho oblečení bylo značkové, i když má pár dudlíků od Diora.
Lear
 
Příspěvky: 1359
Registrován: pát, 9 pro 2005, 13:35

Příspěvekod Lifter675 » pon, 9 lis 2009, 14:21

Reno píše:Měl jsem kopi luwak. V Brně je nová kavárna Kopi Luwak, vedle M-paláce v pasáži u toho elektra. Za jedno kafíčko si tam účtují 390 káčé, ale prodávají také 50 gramů této lahůdky za cca 600 korun, což je asi 150 korun za jedno kafe. Je to kurva dost, ale zvědavost zvítězila.
Takže - první zkušenost je podobná jako s koksem, i tam se říká, že napoprvé člověk sotva co pozná. Poprvé jsem si usrknul, říkám - obyčejný kafe. Ale pak mně zarazilo, že po tom nezůstává vůbec hořká pachuť v puse,
celkově je to takové jemnější. Vůbec mně po tom nepálila žáha, jak se mi to většinou stává. Opravdovým kávovým gurmánům doporučuju, je to zážitek, který by se měl zažít...
btw. tady mají libru kopi luwak za cca 160 USD, tzn. zmiňovaných 50 gramů lze pořídit za 300 korun...
http://www.indonesiangrocery.com/shop/i ... roductId=1

hmm, to zní dobře až na to pomyšlení že piješ hovna....

jinak tam mají za těch 160USD 500g pane, což vychází na nějakých 40Kč/šálek. zdá se mi to moc levné... to bych možná uvažoval perverzně a to hovno vypil
ten, kdo vymyslel práci, měl ji také naučit onanovat, aby se dovedla udělat sama
Uživatelský avatar
Lifter675
Site Admin
 
Příspěvky: 3844
Registrován: čtv, 8 pro 2005, 23:14

Příspěvekod Reno » pon, 9 lis 2009, 16:26

Lear píše:Musím vyzkoušet.. Vždy jsem si říkal, že je to jen nějaký snobský hype, ale když říkáš, že rozdíl je znát..


je to neuvěřitelné, ale je to opravdu tak
http://www.fima-brno.cz/cz/eshop/cibetk ... p-201.html
tady lze objednat testovací sáček za přijatelnou cenu, větší balení bych asi opravdu objednával zvenku...
Reno
Site Admin
 
Příspěvky: 9915
Registrován: čtv, 8 pro 2005, 16:40

PředchozíDalší

Zpět na Kuchařka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron