FORUM.OSVALECH.CZ

Diskuzní fórum Osvalech.cz

Rozpoutávám smrtelné hádky číslo nevím kolik - Guláš

Recepty, kulinářské know-how do objemu i diety

Moderátoři: Cynik, Lifter675, Reno, melounek

Rozpoutávám smrtelné hádky číslo nevím kolik - Guláš

Příspěvekod Reno » pon, 3 dub 2006, 20:24

Tohle je mýtus jménem Gulash, všichni tvrdí, že ho umí, a přitom kulový. Co děláte jinak, než ostatní? Máte nějaké speciální tipy? Guláš neumím vlastně vůbec, teda umím, ale s výsledkem nejsem nikdy absolutně spokojen. Co si myslíte o pravidlu dvakrát tolik cibule než masa?

Já dělám obvykle tzv. Haškův guláš, na oleji cibulka, potom maso, osolit, opepřit, přidat dvě lžíce kečupu, dvě lžíce papriky, maličko chilli, worchestr nebo sójovka, bujón, po dvou hodinách zahustit. Na príglu dělají bezvadný chilli guláš, byl jsem na něm s princátkem a taky si ho chválil. Co vaše speciality?
Reno
Site Admin
 
Příspěvky: 9915
Registrován: čtv, 8 pro 2005, 16:40

Příspěvekod Cynik » pon, 3 dub 2006, 20:34

Dělám to podobně, ale víc barbarsky. Místo kečupu dávám jenom protlak a fláknu to do papiňáku. Pak už to jenom dokořením sladká paprika, trochu pepře, trocha drceného kmínu a trochu chilli a zahustím. Úplně na závěr dám trochu majoránky (Jurass - ne není to překlep).
Uživatelský avatar
Cynik
 
Příspěvky: 3367
Registrován: pát, 9 pro 2005, 08:33

Příspěvekod Reno » pon, 3 dub 2006, 20:43

No tohle už je trošku rajská... a ten kečup je tam jenom tak, i bez něj to bude good. Ta majoránka se dává do buřtové varianty guláše obvykle, ne?
Btw. jaké maso používáte? Dělám z předního a občas rozežraně i ze zadního...
Reno
Site Admin
 
Příspěvky: 9915
Registrován: čtv, 8 pro 2005, 16:40

Příspěvekod Návštěvník » pon, 3 dub 2006, 20:47

cibule dávám fakt hodně, dvakrát tolik jak masa zase ne. Do jedné varianty strkám navíc česnek, do jiné varianty zase dávám křen. Jsem i přítel opravdu lehce přichyceného masa.
Návštěvník
 

Příspěvekod CIZOPASNIK » pon, 3 dub 2006, 21:29

kruti gulasek: klasika nadrobno cibulku na oleji, kousky krutich prsou, lzici sladky papriky, michat dokud se maso nezatahne, zalejt vodou,pridat celej pepr, novy koreni, bobkovy list, varit dokud maso nezmekne, zahustit polohrubou... jo a kousky slaniny to vylepsi ale ne moc... mnamka
Uživatelský avatar
CIZOPASNIK
 
Příspěvky: 3006
Registrován: stř, 14 pro 2005, 23:36

Příspěvekod Strabo » úte, 4 dub 2006, 07:00

Babicka mi kdysi rikala, ze spravny gulas ma mit tech 2x tolik cibule co masa... zbytek receptu nevim :x
já souhlasím! ti co majů jiný názor to sů zlatokopky!!!!!!! jj, moja kamarádka, když chlap nemá bourák a zlaté prsteně, tak NIC Z TEHO NENÍ. Já jsem ráda, že Ludva maká a má aspon to minimum. (7658 čistého)
Uživatelský avatar
Strabo
 
Příspěvky: 687
Registrován: sob, 10 pro 2005, 08:13
Bydliště: Praha

Příspěvekod Cynik » úte, 4 dub 2006, 07:44

Cibule a maso 1:1. Dělá to ze zadního, neb žena jak vidí prorostlé zvrací.....
Uživatelský avatar
Cynik
 
Příspěvky: 3367
Registrován: pát, 9 pro 2005, 08:33

Příspěvekod Ďáblův advokát » úte, 4 dub 2006, 08:18

Jděte už do prdele s těma kečupama, maggi kostkama a tak. Něco zásad pro guláš:

1. nejlepší maso je kližka, z ostatního masa to není guláš
2. cibule a maso 1:2
3. cibuli krájím velmi na jemno a smažím a smažím a smažím, míchám do zblbnutí
4. až zhnědne, přidám maso a restuju a restuju a restuju - proč? kvůli barvě
5. když mám téměř orestováno, přidám červenou papriku - a - restuju dál - ted je to nejtěžší
- protože když tu papriku orestujete málo, tak ten guláš nebude mít barvu a takovou tu "hospodskou" chuť,
- když moc, tak paprika zhořkne
6. chvíli před koncem restování mírně zapráším moukou, zaleju vodou, posolím, přidám trochu drceného kmínu a pálivé papriky, nebo cayenského pepř, nebo chilli a dusím - minimálne 1,5 hod v papiňáku nebo 3 hod v hrnci, kde je nutno i míchat
7. až maso změkne zahustím - starým chlebem, který na jemno nadrobím, nastrouhám a rozvařím
8. na závěr zjemňuji plátkem nivy, který rozvařím v omáčce
Nekontrolovaná imigrace spojená s demografickým poklesem a multikulturalismem obtěžkaným pocitem viny stvořila stále rostoucí populaci neasimilovaných muslimů, rozhodnutých změnit Evropu k nepoznání.
Uživatelský avatar
Ďáblův advokát
Veterán
 
Příspěvky: 874
Registrován: pát, 27 led 2006, 16:25

Příspěvekod Reno » úte, 4 dub 2006, 09:21

Voilá, tak tohle je koncert, tohle musím někdy vyzkoušet. Anebo se radši k Sauronovi pozvu:-) Ale tu nivu vynechám tak jako tak....
Reno
Site Admin
 
Příspěvky: 9915
Registrován: čtv, 8 pro 2005, 16:40

Příspěvekod melounek » úte, 4 dub 2006, 09:53

Taky hrozně dlouho hledám recept na jídlo, který umí dobře v každý čtyřce a já tu chuť nikdy netrefil. Zkusím to teda ala sauron (i když do kližky se mi jít moc nechce, asi prubnu zadní, nebo aspoň přední)
Slova tohoto světa jsou příliš těžká pro ptáka, jenž nad oblaka vzlétá....
Uživatelský avatar
melounek
Guru
 
Příspěvky: 4152
Registrován: úte, 13 pro 2005, 15:19

Re: Rozpoutávám smrtelné hádky číslo nevím kolik - Guláš

Příspěvekod matty » úte, 4 dub 2006, 10:16

Krokodýl Dundee píše:Tohle je mýtus jménem Gulash, všichni tvrdí, že ho umí, a přitom kulový. Co děláte jinak, než ostatní? Máte nějaké speciální tipy? Guláš neumím vlastně vůbec, teda umím, ale s výsledkem nejsem nikdy absolutně spokojen. Co si myslíte o pravidlu dvakrát tolik cibule než masa?

Já dělám obvykle tzv. Haškův guláš, na oleji cibulka, potom maso, osolit, opepřit, přidat dvě lžíce kečupu, dvě lžíce papriky, maličko chilli, worchestr nebo sójovka, bujón, po dvou hodinách zahustit. Na príglu dělají bezvadný chilli guláš, byl jsem na něm s princátkem a taky si ho chválil. Co vaše speciality?




proboha kečup nikdy snad rajčatový protlak ne

:!: :!: :!:
Uživatelský avatar
matty
 
Příspěvky: 322
Registrován: pát, 27 led 2006, 12:46
Bydliště: ČR

Příspěvekod Reno » úte, 4 dub 2006, 10:20

Haškův guláš... jen dvě lžičky na ochucení. Rajčatový protlak, obzvlášť ve větším množství bych si taky nelajznul.
Reno
Site Admin
 
Příspěvky: 9915
Registrován: čtv, 8 pro 2005, 16:40

Příspěvekod Cynik » úte, 4 dub 2006, 10:25

Krokodýl Dundee píše:Haškův guláš... jen dvě lžičky na ochucení. Rajčatový protlak, obzvlášť ve větším množství bych si taky nelajznul.


Taky tak stejně.. dostane to pěknou barvu...
Uživatelský avatar
Cynik
 
Příspěvky: 3367
Registrován: pát, 9 pro 2005, 08:33

Příspěvekod Ďáblův advokát » úte, 4 dub 2006, 10:33

Krokodýl Dundee píše:Voilá, tak tohle je koncert, tohle musím někdy vyzkoušet. Anebo se radši k Sauronovi pozvu:-) Ale tu nivu vynechám tak jako tak....


No cibule může být i 1:1, niva je nepovinný doplněk a na ten guláš můžeš přijet v pátek, když dáš vědět předem.
Jsem sám doma, bo holky jsem vystěhoval před vodou do bezpečí.
Máš ho radši s kynutým knedlíkem (domácím pochopitelně), se špekovým, nebo s čerstvým teplým chlebem?
Nekontrolovaná imigrace spojená s demografickým poklesem a multikulturalismem obtěžkaným pocitem viny stvořila stále rostoucí populaci neasimilovaných muslimů, rozhodnutých změnit Evropu k nepoznání.
Uživatelský avatar
Ďáblův advokát
Veterán
 
Příspěvky: 874
Registrován: pát, 27 led 2006, 16:25

Příspěvekod Lear » úte, 4 dub 2006, 10:34

Naprostej souhlas se Sauronem, maso je nejlepší kližka, pakliže není srnčí nebo jelení (to je absolutní báseň), ale doplnil bych, že papriku dávat až těsně před podlitím, jinak zhořkne a potom - podlévat trochou červeného vína.. Tak třetina vína, zbytek vody.. To je pak teprve něco.. :wink:
Lear
 
Příspěvky: 1359
Registrován: pát, 9 pro 2005, 13:35

Další

Zpět na Kuchařka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron