Stránka 2 z 2

PříspěvekNapsal: stř, 5 bře 2008, 10:37
od Marat
Jmeno teto polevky mi bylo prezentovano, jako Milansky kremovy Gordon, takze to mozna ani neni polivka. :lol:

Potrebujeme:
korenovou zeleninu
cibuli
tuk (olej+maslo)
divoke koreni (celuy pepr, cele nove koreni, bobkovy list, mozno i tymian)
rajcatovy protlak
mouku
sul, cukr (magi, podravku apod.. jak je kdo zvykly)
silny vyvar (mozno nahradit kostkou bujonu)
smetanu
tvrdy syr
(presne pocty nevim, vzdycky to tam hazu by voko)

Takze na oleji a masle si udelame zeleninovy zaklad (nastrouhana/nakrajena korenova zelenina + cibule), pridame divoke koreni, az se zelenina orestuje (hlavne mrkev by mela poustet barvu) pridame protlak, dostatecne ho orestujeme, mel by byt tmave cerveny, pridame mouku, zase mirne orestujeme a zalijeme vyvarem/vodou. Rozslehame metlickou, pridame sul, cukr atd. Dukladne povarime, precedime, jeste dochutime (melo by to pripominat rajskou omacku, ale melo by to byt jemnejsi a ne tak sladke) a pri podavani zjemnime smetanou a strouhanym sejrem, melo by to byt dostatecne horke, aby se ten sejra rozpustil.

PříspěvekNapsal: ned, 29 lis 2009, 15:59
od Reno
Řecká kuřecí polévka
- dělám ji v papiňáku, protože jinak je to fakt na dlouho - do hrnce dám celé kuře, přidám 4 celé cibule, osolím, papiňák zavřu, nechám dusit tak 3 hodiny protože kuře není moc tučné, tak aby to z něho vydusilo úplně všechno. Potom kuře vytáhnu, oberu maso, dám zpátky. Nakonec dám do hrnečku šťávu z jednoho citrónu, přidám 2 celé vejce, ušlehám a vyliju do polívky a promíchám...
můžete přidat víc zeleniny, mně to chutná takhle...

PříspěvekNapsal: ned, 3 led 2010, 19:25
od Lear
Ultimativní vývar

Konečně jsem pochopil, v čem je tajemství opravdu dobrého, silného vývaru. Je to vážně jen v délce vaření. Anthony Bourdain (jehož kuchařky vřele doporučuju) radil 6-8 hodin, tak jsem se to rozhodl vyzkoušet a má pravdu - je to nebe a dudy. Komu se nechce tak dlouho vařit, má smůlu. Nicméně po celou dobu se na to jídlo nemusí ani sáhnout - stačí dát v sobotu ráno na sporák a večer vypnout. Je to fakt snadné. Dole popsaný recept platí i pro hovězí vývar. Doporučuju udělat velký hrnec a namrazit do zásoby - je to skvělý základ i pro omáčky a další polévky.

Recept:

1. Potřebujeme hromadu kuřecích kostí - stačí tzv. kostry, které jsou velmi levné, výborná jsou křídla nebo i kosti z pečeného kuřete - větší množství, minimálně do půlky velkého hrnce. K tomu jeden - dva balíčky polévkové zeleniny a jednu - dvě cibule (není nutné moc krájet, klidně velké kusy).

2. Pokud chceme silný, tmavý vývar, tak to všechno dát do lehce vymaštěného pekáče a na 180 stupňů opéct v troubě do tmavěhněda. Pokud chceme světlý, tento krok vynecháme.

3. Hodíme do hrnce, přidáme 10 - 15 kuliček pepře (podle velikosti hrnce, já mám 8 l), případně hrst bylinek a přivedeme k mírnému varu.

4. Ztáhneme sporák na velmi malý plamen, tak aby se polévka držela na velmi jemném varu. Když máme cestu kolem, sebereme z povrchu pěnu, ale moc na to myslet nemusíme.

5. Jdeme na pivo, do kina, spát atd. Po 6ti až 8mi hodinách polívku vypneme, necháme zchladit, zcedíme a je hotovo. Přidáme sůl podle chuti (nebo kostku kvalitního bylinkového bujónu), zeleninu, maso, nudle, co má kdo rád.

6. Sníme. Kdo je opravdu labužník, může si do talíře přidat ještě malý kousek másla, všechno to krásně zjemní.

Dobrou chuť.

PříspěvekNapsal: ned, 3 led 2010, 20:15
od Lifter675
aneb jak to dělat složitě :lol:

zkusil bych hovězí a narvat to do papiňáku, za 2h. je hotovo

PříspěvekNapsal: ned, 3 led 2010, 20:24
od Lear
Lifter675 píše:aneb jak to dělat složitě :lol:

zkusil bych hovězí a narvat to do papiňáku, za 2h. je hotovo


Neni to slozity a ver, ze tahle verze je jina liga. To je uplne jiny hriste, to ani neni stejnej sport. 8)

PříspěvekNapsal: ned, 3 led 2010, 20:44
od Lifter675
Lear píše:
Lifter675 píše:aneb jak to dělat složitě :lol:

zkusil bych hovězí a narvat to do papiňáku, za 2h. je hotovo


Neni to slozity a ver, ze tahle verze je jina liga. To je uplne jiny hriste, to ani neni stejnej sport. 8)
jediný co si měl odpovědět bylo: ano,šéfe! :lol:

PříspěvekNapsal: ned, 3 led 2010, 20:48
od Reno
fakt je ten, že jsem pořád nechápal, jak někdo může vařit bez kostky, až jsem si koupil domů papiňák... a bez něho už bych nedal ani ránu... těch 8 hodin si neumím představit z hlediska toho, že podle mně bych pořád musel dolívat vodu...

PříspěvekNapsal: pon, 4 led 2010, 07:40
od RobOtMZ
Reno píše:fakt je ten, že jsem pořád nechápal, jak někdo může vařit bez kostky, až jsem si koupil domů papiňák... a bez něho už bych nedal ani ránu... těch 8 hodin si neumím představit z hlediska toho, že podle mně bych pořád musel dolívat vodu...


ja som takisto kúpil domov tlakový hrniec vo výpredaji z 2200 na 1200 Czk, a to fakt tých 2200 mohol aj reálne stať. Objem je 9 l, varenie je hneď iné...

PříspěvekNapsal: pon, 4 led 2010, 10:56
od Lear
Reno píše:fakt je ten, že jsem pořád nechápal, jak někdo může vařit bez kostky, až jsem si koupil domů papiňák... a bez něho už bych nedal ani ránu... těch 8 hodin si neumím představit z hlediska toho, že podle mně bych pořád musel dolívat vodu...

Nemusel, když to držíš těsně pod bodem varu, tak se ti jí moc nevypaří.. Naplníš velký hrnec a zbudou ti 3/4..